Microcirculatie

Wij bestaan uit 80-100 biljoen cellen. Gaat het met deze cellen goed, gaat het met ons ook goed. Het is dus van essentieel belang voor onze gezondheid, dat de cellen goed worden voorzien van zuurstof en bouwstoffen en dat kooldioxide en afval worden verwijderd.

Hiervoor verantwoordelijk is de bloedsomloop, de aderen, de vaten en de haarvaatjes. Dit totale vaatstelsel beslaat een enorm oppervlak. Het is zo’n 120.000 kilometer lang en je kunt er twee voetbalvelden compleet mee bedekken ! De uitwisseling van stoffen vindt met name plaats in het micro vaatstelsel (ongeveer 7 x dunner dan een haar!), dat 74 % van de gehele bloedsomloop beslaat.

Deze microcirculatie is verantwoordelijk voor de aanvoer van zuurstof en bouwstoffen naar de lichaamscellen toe en is tevens verantwoordelijk voor de afvoer van kooldioxide en afvalstoffen. Het spreekt dus voor zich dat een goede microcirculatie essentieel is voor een goed werkende stofwisseling op cel niveau. Het hart, zo groot al een vuist, is hierin de centrale pomp. Maar is het hart allen krachtig genoeg om het bloed over een afstand van 120.00 kilometer te pompen?

Om de bloedsomloop in het micro vaatstelsel te realiseren, is er nog een rondpomp systeem actief in het lichaam. Dit systeem noemen we vasomotie en het bestaat uit spieren in de wanden van de microvaatjes, die in optimale conditie een knijpende beweging maken van 3 keer per minuut. Een goed functionerende vasomotie is essentieel voor een optimaal werkende microcirculatie. Helaas ontstaan hier veelvuldig problemen die verstrekkende negatieve gevolgen kunnen hebben voor de lichamelijke conditie van ons lichaam.

lees verder….