Jet lag

Heeft u ook slaapproblemen als u weer thuis komt na een lange vliegreis uit bv. Curaçao of bent u ook een paar dagen van slag als u als verpleegkundige uit de nachtdienst komt? Met kleurlicht op speciale punten door uzelf zijn deze jetlag sores op eenvoudige wijze aan te pakken.

Wat is jetlag?
Jetlag is de tijdelijke ontregeling van uw dag/nachtritme of wel van uw  biologische klok. Jetlag kan optreden bij lange reizen per vliegtuig, waarbij enkele tijdzones gepasseerd worden. Vooral bij vliegen van west naar oost kunt u hier last van hebben. Het kan echter ook plaatsvinden in continudienst, in ziekenhuizen bijvoorbeeld, bij de wisseling van de  nachtdienstperiode naar de dag. De biologische klok kan de snelle verandering niet bijbenen en dat kan zich uiten in klachten zoals slaapstoornissen, desoriëntatie, verminderde concentratie, gebrek aan eetlust of diarree. Het treft vooral de minder jeugdige mens en het is niet ongewoon dat u hier een aantal dagen door van slag bent.

Wat is de biologische klok?
De biologische klok is een klein hersengebiedje van ongeveer twintigduizend neuronen, dat aangestuurd wordt door de hypothalamus, het regelcentrum in de hersenen dat achter de ogen zit. De biologische klok is onze interne klok die aangeeft wanneer we willen slapen, wakker worden of eten. Het kan zich op den duur aan een plotselinge tijdsverandering aanpassen, maar dat heeft tijd nodig, zeker als u wat ouder bent.

Hoe kan lichtpunctuur bij jetlag helpen?
Met behulp van lichttherapie is het mogelijk de ontregeling van de biologische klok op een eenvoudige en goedkope wijze ongedaan te maken. Dit doen we met het prikkelen van een paar acupunctuurpunten met pulserend kleurlicht. De biologische klok wordt dan als het ware weer gelijkgezet en past zich aan aan het nieuwe dag- en nachtritme.

Behandeling tegen jetlag met gebruik van slechts twee punten
Deze punten bevinden zich op de onderarm of het onderbeen: bij de dames beginnende rechts en bij de heren links. De puntkeuze wordt bepaald door het tijdstip waarop behandeld wordt. Gebruikmakend van de Tweaklite kunnen de reizigers zich zelf en hun gezin behandelen.